Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@07:33:45 GMT

پدر گرافیک ایران دیپلمات فرهنگی بود

تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۹۵۹۸۱

پدر گرافیک ایران دیپلمات فرهنگی بود

یک گرافیست گفت: مرتضی ممیز یک دیپلمات فرهنگی بود و برای گرافیک ایران زحمت کشید شاخص‌ترین کار او در گرافیک این است که او سعی کرد گرافیست‌ها را گرد هم بیاورد و نهاد گرافیک ایران را ایجاد کند که تا قبل از او وجود نداشت.

به گزارش خبرنگار ایمنا، آرم‌ها و لوگوهایی که این روزها نقش پررنگی در هر جایگاه و زمینه‌ای دارد روزگاری تحت سلطه نقاشان بوده اما مرتضی ممیز با تلاش‌های خود گرافیک و مفهومی کردن لوگو، آن را به رسمیت شناسانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مرتضی ممیز با کارنامه پربار خود با نام پدر گرافیک ایران یاد می‌شود که مهدی سجاد در این خصوص به خبرنگار ایمنا گفت: پدر گرافیک ایران بودن به این معنا نیست که قبل از او گرافیستی نبوده باشد، بلکه خود ممیز هم از آتلیه بهرامی فعالیت طراحی جلد و بسته بندی خود را شروع کرده است. اما تا قبل از اینکه ممیز به صورت حرفه‌ای وارد گرافیک شود، مفهومی به عنوان گرافیست نداشتیم، چرا که اکثراً به عنوان طراح تبلیغاتی یا تکنسین معرفی می‌شدند.

وی افزود: بعد از اینکه مرتضی ممیز در رشته نقاشی تهران فارغ‌التحصیل و بعد از گرفتن مدرک طراحی غرفه در فرانسه وارد ایران شد، به علت تلاش‌های بی وقفه‌ای که ممیز کرد گرافیک ایران یک شکل جامعه به خود گرفت. اکثر کسانی که در گرافیک فعالیت می‌کردند همانند مرتضی ممیز در رشته نقاشی تحصیل کرده بودند و در زمینه طراحی تبلیغاتی کار می‌کردند، اما ممیز کسی بود که مفهوم جدیدی به گرافیک داد و آثاری زیادی در این زمینه می‌بینیم.

سجاد تصریح کرد: ممیز در گرافیک، پرداخت و تصویر سازی‌های دقیق در نقاشی را به سمت و سوی ساده سازی برد و حذف و اضافه‌ای را در زوایای تصویر انجام و تکنیک جدید وارد گرافیک کرد. تفاوت ممیز با دیگر طراحان قبلی این بود که در طراحی کتاب خود از چاپ سیلک استفاده کرد و این باعث جریان سازی نو در تصویرسازی مجلات ایجاد شد.

تأسیس سندیکای طراحی گرافیک و جهانی کردن گرافیک ایران

وی افزود: ممیز یک دیپلمات فرهنگی بود و برای گرافیک ایران زحمت کشید شاخص‌ترین کار او در گرافیک این است که او سعی کرد گرافیست‌ها را گرد هم بیاورد و نهاد گرافیک ایران را ایجاد کند که تا قبل از او وجود نداشت. مرتضی ممیز، سندیکای طراحی گرافیک ایران که همان انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران فعلی است را بنیان گذاشت. ممیز به واسطه این تأسیس، شروع به برگزاری رویدادهایی کرد که شاخص‌ترین آن دوسالانه‌های گرافیک بود که تا سال‌ها ادامه داشت و اکنون نیز تحت عنوان سرو نقره‌ای برگزار می‌شود.

این گرافیست ادامه داد: ممیز گرافیک ایران را جهانی کرد چرا که در بسیاری از جشنواره‌های دنیا گروه‌های گرافیستی را جمع و آثار مختلفی را ارائه کرد و در نهایت ایران را به عنوان کشوری که گرافیک مدرن و حرفه‌ای دارد به دنیا معرفی و شناساند.

تعیین تعرفه قیمت مدون در گرافیک

سجاد تصریح کرد: مرتضی ممیز بسیار تأثیر گذار و مهم بود چرا که در کنار تأسیس انجمن گرافیک، تعرفه قیمت مدون برای گرافیک ایجاد کرد، چیزی که تا قبل از این اتفاق هیچ تعرفه مشخصی نداشت و معمولاً مبالغی که برای دستمزد گرفته می‌شد محل اختلاف و مناقشه بود. تعیین تعرفه جز خدماتی بود که او مدون کرد. همچنین برای گرافیک سرفصل‌هایی را مشخص کرد؛ همانند تصویر سازی کتاب، طراحی جلد، طراحی اوراق اداری و موارد دیگر که در این‌سال‌ها توسعه پیدا کرده است.

بنیان گذار لوگوهای ساده و مفهومی

وی افزود: تا قبل از مرتضی ممیز مفهوم و اصول مدون برای طراحی لوگو نداشتیم، نه اینکه طراحی آرم و لوگو وجود نداشته باشد بلکه تحت سلطه نقاشان بود که اگر لوگو روغن شاه پسند را مورد بررسی قرار دهیم متوجه تصویری با جزئیات زیاد می‌شویم که به عنوان نقاشی به حساب می‌آمد. ممیز اولین کسی بود که به صورت جدی وارد عرصه طراحی لوگو شد و بحث سازی سازی و مفهوم گرایی را در طراحی‌های خود ایجاد کرد.

این گرافیست ادامه داد: او موازی با اینکه بنیان گذار لوگو ایران بود به شدت قائل به فرهنگ ایران بود و در آثار او نقوش ایرانی به چشم می‌خورد همانند لوگو شهرداری تهران، شهرداری اصفهان و لوگو آتش نشانی که هویت ایرانی قائل بود.

سجاد تصریح کرد: طراحی اصولی اسکناس را نیز مرتضی ممیز انجام داده است زمانی که به صورت جدی وارد بحث طراحی اسکناس در ایران شدیم پانصد تومان و هزارتومانی که وارد بازار شد و جذابیت خاص برای افراد داشت که مرتضی ممیز در این زمینه بسیار تلاش کرد.

وی خاطرنشان کرد: گرافیک به عنوان مرجع رسمی در دانشگاه و کشور شناخته و حاضر شدند در رابطه با آن صحبت و به آن بها دهند و به عنوان یک سر فصل تجاری و حرفه‌ای هنری تعریف و در دنیا شناخته شود حاصل تلاش‌های مرتضی ممیز بود و در حال حاضر شاهد نسل مختلف گرافیست‌های ایران هستیم همانند ابراهیم حقی، صائب مشکی، رضا عابدی که در قله‌های گرافیک ایستادند کسانی‌اند که حاصل تربیت ممیز بودند. رشته‌ای که در دانشگاه گرافیک به خاطر پشتکار و تلاش‌های ممیز بنیان گذاشته شد.

کد خبر 457497

منبع: ایمنا

کلیدواژه: هنر گرافیک هنر نقاشی اسکناس لوگو طراحی مرتضی ممیز شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق گرافیک ایران برای گرافیک مرتضی ممیز تا قبل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۹۵۹۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یادنامه ای برای «استاد»

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شهید مطهری از شاگردان علامه طباطبائی و امام خمینی بود. مطهری آثاری متعددی در کلام و فلسفه اسلامی نوشته است. روزآمدسازی و تبیین آموزه‌های اسلام و تشیع، از ویژگی‌های فعالیت‌های فکری او است. مطهری، آموزه‌های اسلامی را که قبلاً در قالب بیاناتی پیچیده ارائه می‌شد، به سبک ویژه خود، به صورت آسان و با زبان روز در اختیار مخاطبان قرار می‌داد. کتاب‌های او در موضوعات مختلف دینی بار‌ها به زبان‌های مختلف منتشر شده است.

سالروز شهادت مرتضی مطهری، در ایران روز معلم خوانده شده و آیین‌های بزرگداشتی در همین ارتباط برگزار می‌شود.

مرتضی مطهری در ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ش، ۱۲ جمادی‌الاول ۱۳۳۸ق، در فریمان از توابع مشهد به دنیا آمد. 

محمدحسین مطهری (درگذشته ۱۳۵۰ش)، پدر شهید مطهری روحانی مورد احترام مردم در فریمان و از شاگردان آخوند خراسانی بود. مطهری گفته است اولین بار ایمان و تقوا و عمل صالح و راستی «معظّم له» مرا به راه راست آشنا ساخت. شهید مطهری مقدمات را نزد پدرش فراگرفت و از ۱۳ سالگی (سال ۱۳۱۱ش) در حوزه علمیه مشهد مشغول به تحصیل شد. در سال ۱۳۱۶ش او به قم رفت و حدود ۱۵ سال در آنجا اقامت نموده از درس اساتید آنجا همچون آیت الله بروجردی، امام خمینی و علامه طباطبائی استفاده نمود. پس از آن چنانکه همسرش تصریح کرده، به دلایل معیشتی، قم را ترک کرده و به تهران مهاجرت کرد. مرتضی مطهری در سال ۱۳۳۱ش ازدواج کرد. 

مرتضی مطهری (۱۲۹۸ ـ ۱۳۵۸ش) مشهور به شهید مطهری یا استاد مطهری، اسلام‌شناس و متفکر برجسته شیعه. مطهری از افراد تأثیرگذار و از رهبران فکری انقلاب اسلامی ایران به شمار می‌رود. وی ریاست شورای انقلاب را تا روز شهادت بر عهده داشت.

پیش از انقلاب اسلامی، مبارزات فکری مطهری در مقابله با جریانات فکری مارکسیستی در ایران نقش قابل توجهی در رویگردانی جوانان از این تفکرات داشت. او از بنیان‌گذاران حسینیه ارشاد است.

مطهری از شاگردان علامه طباطبائی و امام خمینی بود. مطهری آثاری متعددی در کلام و فلسفه اسلامی نوشته است. روزآمدسازی و تبیین آموزه‌های اسلام و تشیع، از ویژگی‌های فعالیت‌های فکری او است. مطهری، آموزه‌های اسلامی را که قبلاً در قالب بیاناتی پیچیده ارائه می‌شد، به سبک ویژه خود، به صورت آسان و با زبان روز در اختیار مخاطبان قرار می‌داد. کتاب‌های او در موضوعات مختلف دینی بار‌ها به زبان‌های مختلف منتشر شده است.

سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری، در ایران روز معلم خوانده شده و آیین‌های بزرگداشتی در همین ارتباط برگزار می‌شود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • عیادت امیرعبداللهیان از یک دیپلمات سوری
  • عیادت امیرعبداللهیان از دیپلمات وزارت امور خارجه سوریه
  • عیادت امیرعبداللهیان از دیپلمات مجروح شده سوری
  • آخرین وضعیت دیپلمات مجروح حمله اسرائیل به سفارت ایران + عکس
  • عیادت امیرعبداللهیان از دیپلمات سوری که در حمله رژیم صیهونیستی به سفارت ایران مجروح شد
  • عیادت وزیر خارجه ایران از دیپلمات سوری آسیب دیده در حمله تروریستی اسرائیل به سفارت ایران در دمشق
  • «رخنه» سریالی درباره امنیتی‌ترین طراحی عملیات نفوذ
  • یادنامه ای برای «استاد»
  • صاعقه در تمرین تیم ملی والیبال! (عکس)
  • دیپلمات صهیونیست: دنیا تغییر کرده است/ باید مشخص کنیم در کدام سمت هستیم